
Οι αλλαγές που αναμένεται να διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Ιούλιο και μετά όλο και πληθαίνουν με διαρροές, ενώ στο κάδρο πλέον μπαίνουν και αλλαγές στα τέλη καθαριότητας-φωτισμού, με Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης αντί για Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με υπόμνημα που έστειλε σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος στο τέλος καθαριότητας-φωτισμού, αφενός προβλέπονται τουλάχιστον πέντε (5) συντελεστές, έτσι ώστε να γίνεται πιο ακριβοδίκαιη η κατανομή του βάρους και αφετέρου επιλύεται ριζικά το πρόβλημα της συσχέτισης της ηλεκτροδότησης ενός ακινήτου με την παροχή δημοτικών υπηρεσιών. Πώς; Με πρόβλεψη ενός παγίως καταβαλλόμενου τέλους, στο 1/10 του ποσού που αντιστοιχεί στην επιφάνεια του ακινήτου, ανεξάρτητα από την πραγματική χρήση του ακινήτου.
«Στο σημείο αυτό δεν ξέρω αν θα υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά για τους δημότες του Αγρινίου, καθώς κοντινοί μας δήμοι τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να ανέβασαν 50% και 60% τα τέλη τους σε αυτούς τους τομείς αλλά εμείς όχι μόνο τα κρατήσαμε σταθερά αλλά κάναμε και μια μικρή μείωση 5%, οπότε αυτό το 10% στο σημερινό ποσό πρέπει να δούμε ποια θα είναι η βάση αναφοράς» επισημαίνει στην «Σ» ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαπαναστασίου.
Παράλληλα, δυνατά «παίζει» στη επικαιρότητα ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων να καταργηθεί και σε αντιστάθμισμα να ενισχυθεί ο συντελεστής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, που πλέον θα μετονομαστεί σε Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης. Το βασικό επιχείρημα του Υπουργείου είναι ότι έτσι πραγματοποιείται στενότερη διασύνδεση των δημοτικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες φορολογικές και οικονομικές (Κτηματολόγιο),έτσι ώστε να αποτυπώνεται και να επιβαρύνεται με ακρίβεια η φορολογητέα περιουσία.
Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες επικείμενες αλλαγές ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε: «Πρώτον να πούμε ότι είναι θετικό ότι το Υπουργείο ακούει. Στην σύσκεψη της Δευτέρας έμεινε ο υπουργός και τα στελέχη όλη την μέρα στην ΚΕΔΕ για να συνεργαστούμε, συνήθως οι υπουργοί περνάνε λένε τα δικά τους και φεύγουν. Ο κ. Λιβάνιος είναι και καλός με τους αριθμούς κι αυτό επίσης είναι θετικό. Να σημειώσω ότι έχουμε να δούμε σοβαρές αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση από τον προηγούμενο κώδικα πριν 20 σχεδόν χρόνια, το 2006! Σε ό, τι αφορά την ουσία των αλλαγών, όλα είναι στο τραπέζι, έχουμε πορεία, όμως πολλά αιτήματά μας φαίνεται να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Συζητούμε για τα πάντα, όχι μόνο για τα τέλη αλλά και για την ευθύνη στα ρέματα π.χ. όπου ο υπουργός καταλαβαίνει ότι η εποχή της διασποράς ευθυνών έχει περάσει.
Στα θετικά είναι ότι άπαντες πια καταλαβαίνουν αυτό που λέει εδώ και χρόνια η ΚΕΔΕ, ότι ο ρόλος της Αποκεντρωμένης είναι ενάντια στην αιρετή φύση της Αυτοδιοίκησης, κάτι φαίνεται να αλλάζει. Χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοτέλεια και ρόλους που θα έχουν πόρους. Επίσης χρειαζόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας όπως όλοι οι αιρετοί παντού. Μόνο οι δήμαρχοι αν κατηγορηθούν για κάτι παύονται από τα καθήκοντά τους χωρίς να έχει γίνει δίκη! Εδώ φτάσαμε πρώην δήμαρχος να διώκεται και να χάνει την δουλειά του για ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ!», καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.
Τα Δημοτικά Τέλη επιβλήθηκαν με το άρθρο 1 του νόμου 25/1975 «σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των Δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και κάθε άλλης, παγίως παρεχόμενης από τους δήμους, υπηρεσίας, που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές.»
Οι δήμοι και οι κοινότητες επιτρέπεται να επιβάλλουν υπέρ αυτών, με απόφαση του συμβουλίου τους, φόρο για κάθε στεγασμένο ή μη χώρο οικιακού καταναλωτού ή καταναλωτού εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης που βρίσκεται στην περιφέρειά τους, ανά μετρητή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ.
«Ο φόρος των ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Ν. 1080/80) όπως διαμορφώνεται εκάστοτε, μπορεί να προσαυξάνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, περαιτέρω μέχρι 25% προκειμένου το πρόσθετο αυτό ποσό να διατίθεται αποκλειστικά για ενίσχυση των κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης των σχολείων.», αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία.
Γ. Συμψηρής