
Κατά τη διάρκεια της σημερινής Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, η μείζων αντιπολίτευση, «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά», ανέδειξε κρίσιμα θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του Δήμου Αγρινίου.
Το Επιχειρηματικό Πάρκο Αγρινίου τέθηκε στο επίκεντρο. Ο εισηγητής, Νίκος Γκρίζης, σημείωσε ότι η κουβέντα για το Επιχειρηματικό Πάρκο ξεκίνησε το 2016, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης έκαναν την πρώτη κρούση για παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο. Από τότε όμως, έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.
Αλλαγές κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών δεν έχουν οδηγήσει σε πρόοδο στο θέμα. Από το 2021, ο Δήμος Αγρινίου έχει αναλάβει, με δικά του κονδύλια 300.000 ευρώ, την κατασκευή πλήρους φακέλου για το Επιχειρηματικό Πάρκο.
Η ΕΤΑΔ, που διαχειρίζεται την έκταση του Αγγελοκάστρου και εξαιρέθηκε από το «Υπερταμείο», δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του Δήμου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων σε όλη την περιοχή. Σε πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης, 20 βιομηχανικά πάρκα σε πόλεις όπως η Λαμία και τα Ιωάννινα έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 44,21 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Γκρίζης ρώτησε τη Δημοτική Αρχή ποιες ενέργειες έχει κάνει για την επίλυση του ζητήματος, ειδικά όταν μικρότερες πόλεις επιτυγχάνουν ταχύτερες εξελίξεις.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που συζητήθηκε ήταν η ανάγκη αναγνώρισης του αρχαίου Αγρινίου, κάτι που οι μαθητές πρώτοι ανέδειξαν. Ο Λευτέρης Αραχωβίτης παρουσίασε το θέμα, αναφερόμενος στην πρόσφατη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, που δεν προγραμματίζει καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα, χρησιμοποιώντας την πρόφαση ότι το μουσείο στις καπναποθήκες Παπαπέτρου καλύπτει τις ανάγκες.
Η παράταξη δεν αποδέχεται αυτή τη λογική, αναμένοντας πώς η Υπουργός δεν βλέπει τη διαφορά μεταξύ μουσείου και αρχαιολογικού χώρου, καθώς και πώς η Δημοτική Αρχή έχει παραμείνει άπραγη για χρόνια. Η επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Πιστιόλας, δεν μπορέσε να παραστεί, ενεργοποίησε άλλες παρατάξεις που προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις.
Ο Σπύρος Γρίνος ρώτησε για τις ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση της πεζογέφυρας στη Νεάπολη Αγρινίου, επιδιώκοντας να ασκήσει πίεση για ταχεία ανακατασκευή της, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.
Ο Παναγιώτης Καψάλης εστίασε στη χρήση χρηματοδοτήσεων και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών στο Δήμο Αγρινίου. Η ασφάλεια αυτών των χώρων είναι εξίσου σημαντική και στις κοινότητες όπου καταγράφεται μαθητικός πληθυσμός. Εντούτοις, οι παιδικές χαρές στις πόλεις συχνά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, που πρέπει να επιλύονται άμεσα.
Ο κ. Καψάλης ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για τον αριθμό των παιδικών χαρών στον Δήμο Αγρινίου, αν έχουν πιστοποίηση και ποιες λειτουργούν με καθεστώς «ανοχής». Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα που δεν αναδεικνύουν την εικόνα του Δήμου.
Υπογράμμισε πως οι παιδικές χαρές πρέπει να είναι ασφαλείς και σύμφωνες με την Υπουργική Απόφαση 28492/ΦΕΚ 931/Β/18.05.09 και την τροποποίηση της το 2014. Η διασφάλιση αυτών των χώρων είναι ευθύνη του Δήμου Αγρινίου.
Ωστόσο, από τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής, προκύπτει ότι μόνο 10 από τις 62 παιδικές χαρές είναι πιστοποιημένες και λειτουργικές.