
Shutterstock
O Γκόρντον Ράμσεϊ, ο άνθρωπος που έδωσε φωνή και μόνιμα νεύρα στον δικό μας διάσημο τηλε-σεφ, τον Έκτορα Μποτρίνι, έχει δοκιμάσει ένα σωρό παράξενα φαγητά κατά καιρούς, όπως καρδιά φιδιού και τηγανητές ταραντούλες. Υπήρξε όμως μια φορά που το παράκανε, όταν δοκίμασε ένα «διάσημο» τυρί, από τη Σαρδηνία, που θεωρείται το πιο επικίνδυνο στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής “The F Word” ο Ράμσεϊ δεν εκτόξευσε «γαλλικά» προς κάποιον αθώο μάγειρα, αλλά έκανε κάτι τέλειως διαφορετικό: πήρε μπροστά του ένα κομμάτι κάζου μάρτζου (Casu marzu, που σημαίνει κυριολεκτικά σάπιο τυρί), δηλαδή το παραδοσιακό πρόβειο τυρί της Σαρδηνίας, το οποίο περιέχει ζωντανές προνύμφες μυγών και το δοκίμασε. «Καλή όρεξη» δεν πρόλαβε να του ευχηθεί κανείς.
Το τυρί αυτό θεωρείται γκουρμέ από πολλούς, αλλά είναι τόσο αμφιλεγόμενος ο τρόπος παρασκευής του (οι μύγες Piophila casei γεννούν τα αυγά τους πάνω στο τυρί) που η πώλησή του έχει απαγορευτεί. Παρ’ όλα αυτά, στη Σαρδηνία καταναλώνεται εδώ και δεκαετίες, μέσω θαρραλέων γνωστών και φίλων.
Πώς ακριβώς έγινε η δοκιμή
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Ράμσεϊ συνάντησε στο επεισόδιο τον Βρετανό γευσιγνώστη και συγγραφέα Τομ Πάρκερ-Μπόουλς, ο οποίος είχε φέρει μαζί του λίγο Casu Marzu από τη Σαρδηνία για να το δοκιμάσουν μαζί.
Ο Ράμσεϊ, εμφανώς επιφυλακτικός, ρωτάει για τυχόν παρενέργειες από την κατανάλωση του τυριού. Ο Πάρκερ-Μπόουλς μιλάει με αινίγματα και υποθέσεις. Άλλωστε, η ασφάλεια του τυριού αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων. Κάποιοι το θεωρούν ασφαλές και μάλιστα αφροδισιακό, ενώ άλλοι προειδοποιούν για στομαχικές διαταραχές, εμετούς ή διάρροια.
Ο Μπόουλς μέσα στις υποθέσεις του, αναφέρει και κάτι που ακούγεται εφιαλτικό, πώς αν προκύψει κάποιο θέμα υγείας με τη δοκιμή του τυριού, αυτό ίσως εκδηλωθεί έναν χρόνο μετά, υπονοώντας τον κίνδυνο οι προνύμφες να συνεχίσουν τον κύκλο ζωής τους μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
«Έχει προκαλέσει τρομερή διαμάχη», λέει ο Πάρκερ-Μπόουλς στον Ράμσεϊ. «Αλλά είναι σαν χαβιάρι, είναι τρομερό ντελικατέσεν.»
Τελικά και οι δύο δοκίμασαν το τυρί με τις ζωντανές προνύμφες. Το πρόσωπο του Ράμσεϊ τα λέει όλα: σοκαρισμένος από την οξύτητα και τη γεύση, πίνει γρήγορα νερό για να ξεπλύνει το στόμα του. Το μόνο που καταφέρνει να πει είναι: «Ωχ… γ@μώτο, είναι ξινό».
Ο Πάρκερ-Μπόουλς παραδέχτηκε ότι η επίνευση μένει για ώρες, λέγοντας: «Θα υπερασπιζόμουν αυτό το τυρί μέχρι θανάτου. Δεν θα το έτρωγα κάθε μέρα – ούτε καν ξανά, πιθανότατα – αλλά καταλαβαίνω γιατί έχει τη θέση του.»
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο κοινό και όχι άδικα Ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια στο YouTube ανέφερε:
«Λατρεύω το πώς φτύνει φαγητό στο Kitchen Nightmares και το Hell’s Kitchen, αλλά καταφέρνει να φάει τυρί με σκουλήκια.»