
Ο Χρήστος Ρούσσος σε νεαρή ηλικία | Τύπος της εποχής
Δολοφονίες γινόντουσαν πάντα. Από την εποχή του… Κάιν και του Άβελ, ακόμα. Κάθε έγκλημα, ωστόσο, έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από αυτά. Αν κάποιος, λοιπόν, αποκόψει μία δολοφονία από το κοινωνικό της πλαίσιο και της αφαιρέσει τη συνιστώσα του χρόνου, τότε πράγματι δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να είναι αντικείμενο μελέτης.
Ένας άνθρωπος σκότωσε έναν άλλο άνθρωπο. Αυτό θα μείνει. Σκληρό αλλά τίποτα το ξεχωριστό ή ιδιαίτερο.
Αν, όμως, μέσα από τη δολοφονία εξετάσει κάποιος τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της και βέβαια υπολογίσει τον χρόνο κατά τον οποίο τελέστηκε, τότε έχει να κάνει όχι με ένα έγκλημα αλλά με μία ανθρώπινη ιστορία.
Όταν, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου 1976, ο 19χρονος τότε Χρήστος Ρούσσος δολοφόνησε τον εραστή του, η ελληνική κοινωνία σοκαρίστηκε αλλά πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά αυτού του εγκλήματος.
Και το έκανε αυτό γιατί ήταν δύσκολο να μιλήσει εκείνη την εποχή (μόλις δύο χρόνια μετά την πτώση της χούντας) για την ομοφυλοφιλία.
«Ήσαν και οι δύο ανώμαλοι»
Την 7η Απριλίου 1976 ήταν ίσως η πρώτη φορά που ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της… ομοφυλοφιλίας που τόσο ξόρκιζε. Οι τίτλοι των εφημερίδων την επόμενη ημέρα έκαναν ακόμα πιο βαριά την ατμόσφαιρα. «19χρονος ναύτης έκοψε τον λαιμό του εραστή του»! Θύτης ο 19χρονος Χρήστος Ρούσσος. Θύμα…