
Η άνοια και η σημασία της πρόληψης και της φροντίδας της μνήμης ήταν το ζήτημα που μπήκε στο τραπέζι του διαλόγου στο Αγρίνιο το απόγευμα της Τετάρτης 07.05.25.
Η άνοια περιλαμβάνει ποικιλία συμπτωμάτων, επηρεάζει βασικές πνευματικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η σκέψη, η γλώσσα και η ικανότητα των ατόμων να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Η συχνότερη νόσος της είναι το Αλτσχάιμερ, ενώ εξίσου σημαντικές είναι η αγγειακή άνοια, η μετωποκροταφική άνοια και η άνοια με σωμάτια Lewy.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως πάνω από 200.000 άτομα αντιμετωπίζουν την ασθένεια αυτή, παρά το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία, η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο.
Έρευνες δείχνουν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, η πνευματική δραστηριότητα, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η διαχείριση παραγόντων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας.
Η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης άσκηση όπως το περπάτημα, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να «χτιστεί» μια ισχυρή «ασπίδα» για τον εγκέφαλο, όπως επίσης η ανάγνωση, τα σταυρόλεξα, η επίλυση προβλημάτων, η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή γλώσσας βοηθούν σημαντικά.
Επίσης, η συμμετοχή σε δραστηριότητες με φίλους ή ομάδες, η διατήρηση σχέσεων και η ενεργή κοινωνική ζωή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, ενώ η κατάθλιψη και το χρόνιο άγχος σχετίζονται με την ταχύτερη επιδείνωση.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την άνοια, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μίλησε ο Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής, Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω», ο οποίος ανέπτυξε τις δράσεις και τις υπηρεσίες για την άνοια του σωματείου, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής – Ψυχογηριατρικής Πανεπιστημίου Πατρών ο οποίος μίλησε για την άνοια και τη νόσο «ALZHEIMER».
Μίλησε επίσης η Ιωάννα Τσελεπή, Κοινωνική Λειτουργός MSc του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» και αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό καθώς μεγαλώνουμε, ενώ η τελευταία ομιλήτρια ήταν η Μαρία Φρούντα, Ψυχολόγος MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω».
Πριν ξεκινήσουν να μιλάμε οι επιστήμονες, έκανε χαιρετισμό η «οικοδέσποινα» της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Γεωργία Μπόκα και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Άννα Μαστοράκου, καθώς η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.