
Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου
Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη.
Με μεγάλο προβληματισμό, ενημερωθήκαμε για το νέο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του.
Αυτό σημαίνει ότι ακίνητα που βρίσκονται εκτός των ορίων αυτών, ακόμα και αν ήταν οικοδομήσιμα μέχρι σήμερα, ενδέχεται να χαρακτηριστούν ως εκτός σχεδίου, περιορίζοντας σημαντικά τη δυνατότητα δόμησης. Ειδικότερα ,όπως αναφέρεται σε έγκυρα δημοσιεύματα ,προβλέπεται:
Προβλέπεται ο καθορισμός των ορίων των οικισμών, βασισμένος στη κατάσταση του 1983, με οριοθέτηση σε τρεις ζώνες: Ζώνη Α (ιστορικός πυρήνας, προ του 1923), Ζώνη Β (ανάπτυξη 1923-1983), και Ζώνη Β1 (διάσπαρτη ανάπτυξη 1923-1983).
Στη Ζώνη Α, τα οικόπεδα πρέπει να έχουν ελάχιστο εμβαδό 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και ελάχιστο πρόσωπο 10 μέτρα σε κοινόχρηστο χώρο. Στις Ζώνες Β και Β1, το ελάχιστο εμβαδό κυμαίνεται από 300 τ.μ. έως 2.000 τ.μ., με απαιτήσεις για το μήκος προσώπου ανάλογα με το μέγεθος του οικοπέδου.
Εκτός των ορίων των οικισμών, που καθορίζονται κατά το ΠΔ, τα ακίνητα ενδέχεται να χάσουν την οικοδομήσιμη ιδιότητά τους, μετατρέποντας έτσι εκτάσεις γης σε μη οικοδομήσιμες.
Οι νέες διατάξεις ισχύουν μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΠΔ για κάθε οικισμό, με εξαιρέσεις, όπως η απαγόρευση ανέγερσης βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων κοντά στους οικισμούς.
Οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί παραμένουν ισχυρές, και επιτρέπεται η αναθεώρηση ή η παράταση αυτών σύμφωνα με τους όρους δόμησης.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε αναλυτική τοποθέτησή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το νέο πλαίσιο κινδυνεύει να οδηγήσει σε «πολεοδομικό αποκλεισμό» χιλιάδων περιοχών, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή υποβάθμιση της υπαίθρου και την επιδείνωση των φαινομένων ερήμωσης.
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), έχει εκφράσει έντονη αντίθεση, σημειώνοντας ότι το διάταγμα οδηγεί σε δραματική απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας σε μικρούς οικισμούς, καθώς χιλιάδες ακίνητα καθίστανται άρτια μεν, μη οικοδομήσιμα δε, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της αξίας τους.
Ήδη, έχει ξεκινήσει θεσμικά διάλογος με τα αρμόδια όργανά μας (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) και αναμένονται επόμενες ενέργειες.