
Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στο Αρχαίο Αγρίνιο, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης σχετικά με την «εγκατάλειψη» του αρχαιολογικού χώρου.
Στην απάντησή της προς την ερώτηση του Κυριάκου Βελλόπουλου, επισημαίνει ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι ανοιχτός για επισκέπτες και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτή η ανάδειξή του αυτή τη στιγμή.
Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού:
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4185/26.3.25 ερώτησης του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όπως ήδη έχω δηλώσει στην αριθ. πρωτ. 2475/8.1.2025 ερώτηση, ανατολικά του οικισμού της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας οχυρωμένης πόλης. Αυτή η τοποθεσία ταυτίζεται με το αρχαίο Αγρίνιο, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επιγραφικά. Το μεγαλύτερο μέρος των αρχαιολογικών καταλοίπων βρίσκεται εντός τριών παραχωρημένων από το Υπουργείο Πολιτισμού, περιφραγμένων οικοπέδων συνολικής έκτασης περίπου 13.400 τ.μ. Για την προστασία αυτών των αρχαιολογικών καταλοίπων, ο χώρος έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός (ΥΠΠΟ/ ΑΡΧ/ Α1/ Φ43/ 35730 /1767/ 22.7.1992 Υ.Α., Β’ 506). Δεν είναι επισκέψιμος και ούτε είναι εφικτή η ανάδειξή του προς το παρόν, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των κτισμάτων, που οφείλεται στον πεδινό χαρακτήρα του εδάφους και στη διαχρονική καλλιέργεια της περιοχής.
Δυνάμει της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ο χώρος καθαρίζεται και ευπρεπίζεται κάθε χρόνο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπογραμμίζεται ότι στην πόλη του Αγρινίου είναι σε εξέλιξη από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Αγρινίου, με την αποκατάσταση του κτηρίου των πρώην Καπναποθηκών Παπαπέτρου, προϋπολογισμού 26.317.354.000,00€ από το Ε.Π. Δυτική Ελλάδα 2021-2027. Μέσα από το νέο Μουσείο θα προβληθεί το πολιτιστικό απόθεμα και θα αναδειχθούν η μορφή και ιστορία αυτού του βιομηχανικού κτηρίου, καθώς και τα σημαντικά ευρήματα όλων των εποχών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου.