
26 Απριλίου, 2025
Σύμφωνα λοιπόν με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/123711/3066 ΦΕΚ Δ 953/31.12.2024, ζώνη 200 μέτρων περιορισμένης πρόσβασης οχυρώνει τη νήσο Φορμίκουλα, έκτασης 87 στρεμμάτων στο Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, που αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τη Μεσογειακή φώκια και πλέον προστατεύεται από τις ανεξέλεγκτες τουριστικές δραστηριότητες.
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής και τις ίδιες τις φώκιες που πλέον μπορούν ανενόχλητες να ξεκουράζονται, να τρέφονται και να αναπαράγονται στη Φορμίκουλα, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, αναφέρουν οι άνθρωποι της isea.
Χθες το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο λιμενάρχης Λευκάδας, Παναγιώτης Λεονταράκης, ο οποίος τόνισε ότι θα εφαρμοστεί από το Λιμεναρχείο η υπουργική απόφαση, ενώ περιμένει και σχετικές διευκρινήσεις (παρακολουθήστε παρακάτω σε video την τοποθέτησή του).
Επίσης τόνισε και την αυστηρότητα των μέτρων στους παραβάτες, που δεν είναι άλλα από σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία.
Παρόν και ο αντιδήμαρχος Καλάμου Πάνος Γιαννιώτης, όπου και ο ίδιος χαιρέτησε την υπουργική απόφαση (video).
Η κα Αθηναίου εκ μέρους της isea ανέλυσε την υπουργική απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι καθορίζονται ζώνες Χ και Θ1, Θ2, Θ3 χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις της νήσου Φορμίκουλας και της όμορης θαλάσσιας έκτασης.
Να σημειωθεί ότι στην ενημερωτική αυτή συνάντηση, βρέθηκαν και δύο ψαράδες της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν σε αυτή την υπουργική απόφαση.
Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν δύο μαθητές από την Βασιλική, μίλησαν για τα γράμματα που έστειλαν στον υπουργό για την σωτηρία της φώκιας και γενικά της θαλάσσιας πανίδας στην περιοχή.
Το δελτίο τύπου της isea:
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/123711/3066 ΦΕΚ Δ 953/31.12.2024, ζώνη 200 μέτρων περιορισμένης πρόσβασης οχυρώνει τη νήσο Φορμίκουλα, έκτασης 87 στρεμμάτων στο Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, που αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για τη Μεσογειακή φώκια και πλέον προστατεύεται από τις ανεξέλεγκτες τουριστικές δραστηριότητες.
Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής και τις ίδιες τις φώκιες, που πλέον μπορούν ανενόχλητες να ξεκουράζονται, να τρέφονται και να αναπαράγονται στη Φορμίκουλα ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες!
Περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακούς βραχώδεις υφάλους, σπηλιές, αμμώδεις βυθούς και πολύτιμα λιβάδια Ποσειδωνίας, η Φορμίκουλα αποτελεί σημαντικό καταφύγιο βιοποικιλότητας στο Ιόνιο πέλαγος. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα απειλούσε την πλούσια άγρια ζωή.
Πλέον, τα μέτρα της Υπουργικής Απόφασης, τη ρυθμίζουν με τρόπο που μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο βιώσιμο τουρισμό και την περιβαλλοντική προστασία. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων υποστηρίζει την πρωτοβουλία.
To Tethys Research Institute, παρακολουθεί συστηματικά τα άτομα Μεσογειακής φώκιας στην περιοχή για περισσότερο από μια δεκαετία. Η συχνή πλέον παρουσία φώκεων στη Φορμίκουλα, εκτός από τα βλέμματα των επισκεπτών, συγκέντρωσε και τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και της ίδιας της Πολιτείας. Η οικολογική της σημασία εντατικοποίησε την επιστημονική έρευνα κι έτσι προέκυψαν δεδομένα που υποστήριξαν την έκδοση της Υπουργικής Απόφαση με στόχο την κατεπείγουσα προστασία της.
Αν και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μας βρίσκει ενθουσιασμένους για το σημαντικό βήμα που καταφέραμε, παρόλα αυτά αφήνει εκκρεμότητες για τη διασφάλιση της προστασίας της Φορμίκουλας, καθώς δε ρυθμίζει την αλιεία, αλλά εναποθέτει τη ρύθμισή της σε μια επερχόμενη «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη».
Με δεδομένο ότι περιοχή δεν αποτελεί σημαντικό αλιευτικό πεδίο για την τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την έκθεση «Η αλιεία στο Εσωτερικό Αρχιπέλαγος του Ιονίου», το γεγονός ότι η αλιεία δε συμπεριλήφθηκε στην Υπουργική Απόφαση, αφήνει ερωτηματικά σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά κι άμεσα θα ληφθούν μέτρα για τη ρύθμισή της.
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Γιώβο, Υπεύθυνο Διατήρησης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, «Καταλύτης για τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί προς την προστασία της Φορμίκουλας αποτέλεσε η ουσιαστική και μακροχρόνια συνεργασία της iSea, του Blue Marine Foundation και του Tethys Research Institute, και το κοινό μας αίσθημα ευθύνης για την περιβαλλοντική προστασία. Ο φυσικός πλούτος της Φορμίκουλας δημιούργησε ένα κοινό όραμα διαφύλαξής της κι ένωσε τη φωνή μας με διαφορετικούς φορείς της τοπικής κοινότητας αποτελώντας μια συλλογική προσπάθεια που βασίστηκε στη διαρκή επικοινωνία, τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και τη δυνατότητα εμπλοκής των ενδιαφερόμενων σε κάθε στάδιο της προσπάθειας αυτής».
Η επόμενη γενιά συμμετείχε εξίσου ενεργά στη διεκδίκηση της προστασίας της με 23 επιστολές παιδιών να απευθύνουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έκκληση για τη λήψη μέτρων προστασίας της Φορμίκουλας. Ως καθήκον μας απέναντί της, είναι αυτή που συνεχίζει να μας δίνει το σημαντικότερο κίνητρο, ώστε να εξασφαλίσουμε πως ένα από τα σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής του Ιονίου πραγματικά θα προστατευτεί.
Η ανακοίνωση των μέτρων λοιπόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη συνέχιση του συλλογικού μας έργου που θα εξασφαλίσει την ουσιαστική προστασία της περιοχής και δεν θα αφήσει καμία πρόβλεψη «στα χαρτιά».
Ας δουλέψουμε όλοι μαζί αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μέτρων και να προστατέψουμε τη Φορμίκουλα!
Περισσότερες πληροφορίες: Ιωάννης Γιώβος, Υπεύθυνος διατήρησης, Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, ioannis.giovos@isea.com.gr