Skip to content

Agrinio Portal

Όλες οι ειδήσεις με μια ματιά

Primary Menu
  • Πρόγραμμα Άνεσις
  • Πρόγραμμα Ελληνίς
  • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Αγρίνιο
  • Θέσεις Εργασίας
  • Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
  • WEB TV
  • Δρομολόγια ΚΤΕΛ
    • Δρομολόγια Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου
    • Δρομολόγια Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου
  • reader.gr
  • Ελλάδα

H αδικημένη επαρχιακή πόλη με την υπέροχη τοπική κουζίνα

admin 12 Ιουνίου 2025
H αδικημένη επαρχιακή πόλη με την υπέροχη τοπική κουζίνα

H αδικημένη επαρχιακή πόλη με την υπέροχη τοπική κουζίνα


Ένα γαστρονομικό outsider στην καρδιά της Θεσσαλίας μέσα από τρία εστιατόρια.

Όσες φορές ακούμε ή διαβάζουμε για γαστρονομικές εξορμήσεις στη Θεσσαλία, τις περισσότερες φορές έχει την τιμητική του ο Βόλος, ως σημείο αναφοράς για τα τσιπουράδικα και ακολουθούν η Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Πιο ριγμένη στις αναφορές είναι η Καρδίτσα και πιο συγκεκριμένα η down-town περιοχή και όχι τα εκτός όπως η δημοφιλής Λίμνη Πλαστήρα και τα Άγραφα με τις κλασικές κρεατοταβέρνες.

Αυτή τη φορά κάναμε τα χιλιόμετρα για να δοκιμάσουμε την τοπική αφιερωματική κουζίνας του Απόμερου, την εκλεπτυσμένη εκδοχή των Ελληνικών πιάτων του Παυσίλυπου και το φοβερό τηγάνι του Γκέκα.

Σε κάθε ένα μαγαζί βρήκαμε πολλούς λόγους για να μετατοπιστεί το γευστικό κέντρο και να πάρει την σωστή κλίση προς το κέντρο της Καρδίτσας. Ιδού οι βασικότεροι με εστία τις καλές πρώτες ύλες του τόπου, την παράδοση, αλλά και τις εξελιγμένες ιδέες και τεχνικές.

Στο Απόμερο

Εδώ και τριάντα χρόνια η Αναστασία Κουφοπούλου και η οικογένεια της ανακατεύουν στις κατσαρόλες του νοσταλγικού μαγαζιού τους, τις αγαπημένες θεσσαλικές συνταγές. Τα πιάτα τους είναι φόρος τιμής στην εντοπιότητα και πέρα από τη γεύση, την κληρονομιά και τις γευστικές μνήμες, προσφέρουν στον επισκέπτη την καλύτερη γαστρονομική φροντίδα.

Στο φιλόξενο χώρο τους, που περισσότερο παραπέμπει σε ρετρό σαλόνι, τραπεζαρία φιλεύουν τον ταξιδιώτη σαν να είναι συγγενής, με τα καλά σερβίτσια και το φρεσκοσιδερομένο λευκό τραπεζομάντηλο.

Η ίδια οικειότητα απελευθερώνεται από τα φαγητά φαροφύλακες της ντόπιας κουζίνας σαν την ονειρική μπατζίνα ή την πίτα με τραχανά. Η Αναστασία για την μπατζίνα χρησιμοποιεί για να την φτιάξει κολοκύθα και ενισχύει την γεύση της με τοπικό ανθότυρο και λεβάντα από τον κήπο τους.

Πέρα από την πίτα στο Απόμερο ζυμώνουν το δικό τους ψωμί και απογειώνουν όλα τα πιάτα κατσαρόλας. Η Καρδίτσα έχει στο dna της τα πιάτα που σιγοβράζουν στα τσουκάλια και η μαγείρισσα, μαζί με την κόρη της Στεφανία, βάζουν τις δικές τους πινελιές σε αυτά. Φτιάχνουν μυρωδάτο χοιρινό πρασοσέλινο, αρνάκι λεμονάτο, κοτόσουπα, κυδώνια με κιμά και πολλά ακόμα.

Ανάμεσα τους σας προτείνουμε τους θεϊκούς λαχανοντολμάδες, είναι σάλσαμο στο στομάχι ειδικά χάρη στη σάλτσα λαχανικών που τα αγκαλιάζει.

Σημαντική προσθήκη στο μενού είναι τα κρέατα του κύριου Βαγγέλη. Ο άντρας της Αναστασίας ήταν κρεοπώλης και οι γνώσεις του δεν αρκούνται στην καλή επιλογή τοπικών πρωτεϊνών, αλλά και στο άψογο ψήσιμο τους.

Μην φύγετε αν δεν πάρετε για το τέλος από τα χεράκια τους την κλασική καρδιτσιώτικη πουτίγκα.

Επισκόπου 47

Στο Παυσίλυπον

Το ιστορικά αναψυκτήριο μέσα στο πάρκο του Παυσίλυπου το 2022 ανακαινίστηκε πλήρως και μετατράπηκε σε ένα μοναδικό art deco εστιατόριο. Το ανανεωμένο εστιατόριο συνεχίζει την παράδοση του σημείου επάξια, υποδέχοντας καθημερινά τους Καρδιτσιώτες και τους επισκέπτες στους στιλάτους χώρους του.

Μπορεί να έχει αλλάξει η διακόσμηση με μοντέρνες πινελιές και πολλά έργα τέχνης, όπως οι τοιχογραφίες του Θανάση Λάλα και να έχει αναβαθμιστεί κατά πολύ το μενού του, παραμένει όμως το βασικό μέρος συνάντησης για τις δράσεις της πόλης.

Εκεί ο σεφ Απόστολος Στεργιόπουλος ξεδιπλώνει το μαγειρικό ταλέντο του πατώντας με ένα δικό του τρόπο στις συνταγές όλης της Ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι καταφέρνει με τοπικά εποχιακά υλικά και σύγχρονες τεχνικές να ενσωματώνει και να εναρμονίζει γνωστές γεύσεις με νέες εμπειρίες.

Εμείς δοκιμάσαμε τα τραγανά κιμαδοπιτάκια. Το highlight τους ήταν η ένταση από την πιπεριά αλλά και το κρατσανιστό φύλλο. Στα κυρίως ξεχωρίσαμε το τραχανάτο. Ένα πιάτο εξαιρετικά μελωμένο με χαρακτήρα από το τσορίθο και το αναβατό Ελασσόνας.

Ωστόσο την παράσταση έκλεψαν τα σιγομαγειρεμένα μάγουλα. Το κρέας έλιωνε στο στόμα, πλούσιο στα μυρωδικά και τέλεια αγκαλιασμένο από την γραβιέρα Ελασσόνας και το λάδι βασιλικού.

Από πλευράς θάλασσας αξίζει το ωραίο φιλέτο τσιπούρας που μαγειρεύεται σαβόρο και συνοδεύεται από βελούδινο πουρέ κολοκύθας.

Στα γλυκά τα έχουν δώσει όλα και ο κατάλογος περιλαμβάνει από εκμέκ και πάβλοβα μέχρι τιραμισού. Εμείς γευτήκαμε την παραλλαγή του σουφλέ, με κρέμα από φιστίκι, σάλτσα κόκκινων φρούτων, κρέμα anglaise και crumble αμυγδάλου.

Μυρμιδόνων 2

Στον Γκέκα

Ποιος θα περίμενε ότι μέσα στην πόλη, στο πεζόδρομο με τις ομπρέλες, θα βρίσκαμε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρια που έχουμε φάει γενικά.

Το μενού σε αυτό το καθαρόαιμο τσιπουράδικο παίζει με τα θαλασσινά και σκοράρει φουλ χάρη στο πολύ καλό τηγάνι και στο εξίσου καλό κάρβουνο. Πέρα από κάποια σταθερά πιάτα, όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την θαλασσινή πρώτη ύλη, αλλάζουν ανάλογα την ψαριά που έρχεται από το Βόλο και την Χαλκίδα.

Πρέπει επομένως να ρωτήσετε για τα πιάτα ημέρας, αλλά και για την διαθεσιμότητα σε ψάρια ημέρας.

Από αυτά που απολαύσαμε εμείς οι ψητές γαρίδες έρχονται με το ιδανικό ζουμί τους, το καπνιστό σκουμπρί είναι κορυφαίο, το ψητό θράψαλο είναι φοβερά μαλακό, το χταπόδι κρατάει όλη την γεύση του, οι ψητές σαρδέλες είναι best of, τα κουτσομουράκια και τα μπακαλιαράκια έχουν αέρινο τηγάνισμα και κάπως έτσι είναι όλα τα πιάτα που έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Αν θέλετε να πάρετε κάτι για να τα πλαισιώσετε τότε τα βραστά λαχανικά και τα χόρτα είναι λουκούμι, ενώ η ταραμοσαλάτα είναι όσο σκληροπυρηνική πρέπει. Στα συν είναι η ενημερωμένη λίστα σε τοπικά και όχι μόνο ούζα και τσίπουρα αλλά και το γλυκάκι που προσφέρουν στο τέλος.

Κολοκοτρώνη 3



Διάβασε περισσότερα στο: reader.gr

Continue Reading

Previous: ΟΣΔΕ 2025: Αξιόπιστα – Συνεταιριστικά – Αποτελεσματικά.
Next: Οι ΗΠΑ αποσύρουν προσωπικό τους από τη Μέση Ανατολή

info@agrinioportal.gr

Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.
X