
Η επιβολή νέου ανταποδοτικού τέλους ταφής απορριμμάτων αναμένεται. Σημαντικές αυξήσεις στα τέλη, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, με την προσθήκη ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στους λογαριασμούς των κατοίκων του Δήμου Αγρινίου
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Ενώ η προσφυγή της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων κατά της επιβολής του τέλους ταφής απορριμμάτων εκκρεμεί στο ΣτΕ (η εκδίκαση έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο), η Κυβέρνηση προχώρησε με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών στη θέσπιση της ανταποδοτικότητας του τέλους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστρέφοντας το 85% των πόρων στους δήμους για έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση της ανακύκλωσης. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν πολύ χαμηλά.
Από την αρχή του 2026, το τέλος ταφής θα ενσωματωθεί στα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό θα προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στις ήδη υφιστάμενες αυξήσεις που έχουν επιβάλει οι περισσότεροι δήμοι για τα τέλη ύδρευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, επικαλούμενοι κυρίως την αύξηση του ενεργειακού και γενικότερα του λειτουργικού κόστους.
Η ΚΕΔΕ, παρόλο που επιμένει στην κατάργηση του τέλους ταφής, φαίνεται ικανοποιημένη με τη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας, καθώς πέρα από την οικονομική υποστήριξη των Δήμων για την ανακύκλωση, σημαίνει και ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση για τις επερχόμενες αυξήσεις.
Οι αυξήσεις θα είναι σημαντικές. Η τροπολογία που ψηφίστηκε ορίζει κλιμακωτό ύψος του “τέλους ταφής” ανά έτος, με αποτέλεσμα από 1η/1/2026, το τέλος ταφής να έχει τις εξής τιμές:
– 35 ευρώ/τόνο για Δήμους που εξυπηρετούνται από ενεργές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ).
– 37,5 ευρώ/τόνο για Δήμους που θα εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ υπό κατασκευή.
– 40 ευρώ/τόνο για Δήμους που αναμένονται να εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
– 42,5 ευρώ/τόνο για Δήμους με δημοσιευμένο διαγωνισμό για ΜΕΑ.
Οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας ανήκουν στην κατηγορία που θα εξυπηρετηθούν από ΜΕΑ υπό κατασκευή, με το τέλος ταφής να διαμορφώνεται στα 37,5 ευρώ/τόνο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ναυπακτίας έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο για την κατασκευή της Μονάδας που θα καλύψει τις ανάγκες των Δήμων Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Θέρμου. Ο Δήμος Αγρινίου αναμένεται να υπογράψει σύντομα για τη Μονάδα που θα κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Στράτου για την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.
Για μια τάξη μεγέθους, σύμφωνα με το τελευταίο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Αγρινίου (2021), το 2020 ο Δήμος παρήγαγε 35.120 τόνους απορριμμάτων, εκ των οποίων το 85% περίπου 30.000 τόνοι κατέληξαν προς ταφή. Έτσι, το νέο τέλος ταφής που θα επιβληθεί από 1/1/2026 μαζί με τα υπόλοιπα δημοτικά τέλη θα επιβαρύνει τους κατοίκους με περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ.
Αναμένοντας τα δεδομένα, το τέλος ταφής φαίνεται ότι θα αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κάθε χρόνο και το 2027 θα αυξηθεί στα 55 ευρώ/τόνο, με την επιβάρυνση για τους δημότες του Δήμου Αγρινίου να φτάνει περίπου τα 1,65 εκατομμύρια ευρώ.
Τι αναφέρει η ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε ότι η ΚΕΔΕ παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη κατάργησης του παράνομου και αντισυνταγματικού τέλους ταφής απορριμμάτων.
Σχετικά με τη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε τη «συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων» του υπουργού Θ. Λιβάνιου, χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι είναι ευπρόσδεκτη δεδομένου ότι θεσπίζεται ρητά η ανταποδοτικότητα του τέλους, δηλαδή η επιστροφή των εσόδων στους Δήμους.
Πρόσθεσε ότι εξίσου ευπρόσδεκτη είναι η πρόβλεψη για δωρεάν επιχορήγηση ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους, εκ των οποίων τα 48 εκατομμύρια αφορούν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελματών και τα υπόλοιπα 70 εκατομμύρια θα καλύψουν την αύξηση του τέλους ταφής για το έτος 2025.
Η απόκλιση από τους στόχους
Ο πυρήνας του προβλήματος για όλους τους Δήμους της χώρας είναι ότι η πρόοδος στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης τα προηγούμενα χρόνια ήταν αργή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη υστέρηση από τους στόχους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το 2025 η ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων στο Δήμο Αγρινίου θα πρέπει να φτάσει τις 5.084 τόνους, ενώ το 2020 η συλλογή ήταν 3.485 τόνοι για χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά και μέταλλα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 35%!
Σημειώνεται πως στο Δήμο Αγρινίου το ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται στο 22% των παραγόμενων, ποσοστό που συγκριτικά με άλλες πόλεις θεωρείται «καλό» και πιο κοντά στον στόχο του 32% για το 2025.
Επιπλέον, η συλλογή γυαλιού σε ειδικούς μπλε κώδωνες το 2020 ήταν 16% των παραγόμενων ποσοτήτων, ενώ ο στόχος για το 2025 ανέρχεται στο 45%. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες γυαλιού που ανακυκλώνονται πρέπει σχεδόν να τριπλασιαστούν.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”