
Αναζήτηση για χρηστικά και φαγώσιμα | AP
Πάνω από 90 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν συγκεντρωθεί από ομάδες του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις ημέρες μετά την άρση του αποκλεισμού 11 εβδομάδων από το Ισραήλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια. Τα περισσότερα φορτηγά που προορίζονται να εισέλθουν σήμερα έχουν ελεγχθεί στον ισραηλινό σταθμό ελέγχου Κερέμ Σαλόμ, αλλά ακόμη δεν έχουν περάσει, όπως αναφέρει στο Reuters o πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.
Σύμφωνα με το BBC, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στις δυσκολίες κατά μήκος της μοναδικής οδού πρόσβασης, την οποία είχε εγκρίνει ο ισραηλινός στρατός.
Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι επέτρεψαν επιπλέον 100 φορτία φορτηγών να περάσουν από το Κερέμ Σαλόμ την Τετάρτη. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι αυτό «δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αρκετό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες στη Γάζα».
Διαβάστε επίσης: Καταρρέουν τα νοσοκομεία στη Γάζα: «Οι ασθενείς απλά περιμένουν να πεθάνουν, δεν έχουμε φαγητό»
Γιατί καθυστέρησε η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Πριν από την επιχείρηση, ο ανώτερος αξιωματούχος του WFP, Antoine Renard, δήλωσε στο BBC ότι τα προβλήματα με τη συλλογή της βοήθειας προέκυψαν επειδή ο ισραηλινός στρατός ήθελε τα φορτηγά να κινούνται κατά μήκος μιας διαδρομής στη Γάζα, την οποία οι οργανώσεις βοήθειας θεωρούσαν επικίνδυνη.
Η διαδρομή, είπε, θα μπορούσε να τα θέσει σε κίνδυνο επίθεσης από απελπισμένα πεινασμένους πολίτες και ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.
«Σε τιμές αγοράς στη Γάζα αυτή τη στιγμή, κάθε φορτηγό γεμάτο αλεύρι αξίζει περίπου 400.000 δολάρια (298.000 λίρες)», εξήγησε ο κ. Renard.
Πρόσθεσε ότι η λύση θα ήταν «εκατοντάδες φορτηγά καθημερινά» που θα ταξίδευαν κατά μήκος μιας ασφαλούς διαδρομής προς τις αποθήκες, σημειώνοντας ότι «όσο λιγότερα παρέχουμε, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος και περισσότερη ανησυχία δημιουργείται» στον πληθυσμό.
Ο κ. Ρενάρ είπε ότι οι οργανισμοί βοήθειας στην πλευρά της Γάζας δεν διαθέτουν γ ένοπλους φρουρούς για προστασία όσο μεταφέρουν τα φορτία, επειδή αυτό θεωρείται πολύ επικίνδυνο. Για αυτό το λόγο απαιτείται επειγόντως μια μακρά κατάπαυση του πυρός και μια παράταση του σημερινού πενθήμερου παραθύρου για τη μεταφορά τροφίμων.
Νετανιάχου: «Είμαστε έτοιμοι για προσωρινή εκεχειρία»
Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει την Τρίτη (19/5) ότι 14.000 παιδιά μπορούν να πεθάνουν σε 48 ώρες, αν δεν σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις στη Γάζα με δηλωμένο στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων από το Σάββατο (17/5), ο Νετανιάχου δήλωσε έτοιμος να δεχθεί «προσωρινή εκεχειρία» προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός θα ελέγχει «το σύνολο της Γάζας» μετά το πέρας των επιχειρήσεών του.
«Αν υπάρχει ένα ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι, είμαστε έτοιμοι», τόνισε, λέγοντας ότι 20 από τους 58 ομήρους (ανάμεσά τους η σορός ενός Ισραηλινού στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2014) που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα «είναι βέβαιο» ότι είναι ζωντανοί.
Επαναλαμβάνοντας το σχέδιο ο ισραηλινός στρατός να θέσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο της Γάζας, ο Νετανιάχου παραδέχθηκε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να αποφύγει μια ανθρωπιστική κρίση» προκειμένου να διατηρήσει ελευθερία δράσης.
Γάζα: Πότε άρχισε η διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (22/5) ότι άρχισε να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, δυόμισι και πλέον μήνες αφότου το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει έτοιμος να δεχθεί προσωρινή εκεχειρία προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Την στιγμή που το Ισραήλ έχει αρχίσει να δέχεται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα, στην οποία έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό από τις 2 Μαρτίου, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα επιτρέψει την περιορισμένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οργή για τη Γάζα: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδάς απειλούν το Ισραήλ με κυρώσεις.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα επιβεβαίωσε ότι το φορτίο 87 φορτηγών εισήλθε στον θύλακα, με μήνυμά του στο Telegram στη διάρκεια της νύκτας.
Από την πλευρά του το Ισραήλ είχε επισημάνει χθες ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ – αλεύρι, βρεφική τροφή και ιατρικά εφόδια—εισήλθε στη Γάζα, έπειτα από 93 φορτηγά που πέρασαν στον θύλακα την Τρίτη και 10 τη Δευτέρα.
Οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν στις ομάδες του ΟΗΕ μόνο «να περάσουν από μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία κρίναμε ότι δεν είναι ασφαλής και ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν λεηλασίες με δεδομένη την παρατεταμένη στέρηση» που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι τις τελευταίες εβδομάδες είχε σημειώσει νωρίτερα χθες ο Ντιζαρίκ.
Για τον ΟΗΕ η βοήθεια που έχει εισέλθει στη Γάζα αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων της: πριν το ξέσπασμα του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, εισέρχονταν καθημερινά στον παλαιστινιακό θύλακα περίπου 500 φορτηγά με βοήθεια.